Orsaken till att OVK-besiktningar utförs är för att garantera att ventilationen i en byggnad uppfyller de krav som ställs för en säker och hälsosam inomhusmiljö. Det finns lagstiftning som reglerar detta och sedan 1991 kräver svensk lag att byggnader ska ha tillgängliga OVK-protokoll. Dessa dokument ska förvaras hos den kommunala byggnadsnämnden och ett OVK-certifikat måste även visas offentligt i byggnadens gemensamma utrymmen. Dessa är de dokument man ofta ser i entréområden, till exempel i ett trapphus.
Vilka aspekter täcks av OVK-besiktningen?
Enligt svensk lag måste OVK-besiktningen säkerställa att en byggnads ventilationssystem är fritt från föroreningar som kan spridas inne i byggnaden. Besiktningen måste också konstatera att ventilationssystemet fungerar som det är tänkt att göra. Den person som utför OVK-besiktningen kommer även att granska de riktlinjer och instruktioner som finns för ventilationssystemet och säkerställa att dessa är lättillgängliga för de som bor i byggnaden. Vid den första besiktningen av en nyligen uppförd byggnad eller efter genomförda renoveringar, granskas även ventilationssystemets prestanda för att se till att det följer de specifika lagar och regler som gäller för det aktuella systemet.
Åtgärder vid identifierade problem
Om brister upptäcks under en OVK-besiktning, måste dessa åtgärdas. Detta kommer att kontrolleras vid nästa OVK-besiktning. Om inga korrigerande åtgärder har vidtagits kan det leda till påföljder vid nästkommande besiktning, även om detta är relativt ovanligt. På senare tid har kommunerna haft en ökad arbetsbörda för denna typ av tillsyn, vilket innebär att ägarna till byggnaderna i allt större utsträckning är ansvariga för att genomföra nödvändiga åtgärder.
Kravet på att upprätta OVK-protokoll
Efter att en OVK-besiktning har genomförts är det obligatoriskt att skapa ett OVK-protokoll. Detta dokument summerar besiktningens resultat och markerar eventuella fel eller brister i ventilationssystemet. Den person som ansvarar för besiktningen signerar protokollet och överlämnar kopior till både byggnadens ägare och den kommunala byggnadsnämnden. Som tidigare nämnts måste också ett OVK-intyg utfärdas för att bekräfta att besiktningen har utförts. Detta intyg ska sedan placeras på en synlig plats i byggnaden av besiktningsmannen så att alla som bor där kan ta del av det.
Obligationen att se till att en OVK-besiktning utförs korrekt och inom stipulerad tidram är alltid fastighetsägarens ansvar. För olika typer av byggnader kan detta betyda att en OVK måste genomföras antingen var tredje eller var sjätte år. I fallet med privata bostäder är en OVK nödvändig enbart vid nybyggnation eller omfattande renoveringar. Det kan dock vara klokt för ägare av fastigheter att överväga en specialanpassad OVK-besiktning, vilket kan inkludera en utvärdering av ventilationssystemets energiprestanda. Även om en OVK får godkänt kan det fortfarande finnas olösta frågor, som dålig lukt eller ojämn temperaturfördelning i byggnaden. Detta är en viktig insikt att ha med sig.
Målet med OVK går bortom lagstiftning
Syftet med att genomföra en OVK är inte bara att följa lagar och regler och inrapportera resultat till kommunala myndigheter. Genom en noggrann och ansvarstagande OVK-inspektion kan ni inte bara minska era energiutgifter utan också förbättra inomhusmiljön för att gynna hälsa och välbefinnande. Detta är ett ansvarsområde som det OVK-ansvariga företaget har, och det är en aspekt som bör beaktas noga när ni beslutar om vilket företag som ska utföra OVK-besiktningen, särskilt i Stockholm.
OVK-proffsen Stockholm